FUP eller FAKTA?

Der bliver brugt meget tid på debat om hvorvidt nyheder i medierne er FUP eller FAKTA.

Nyhedsmediernes hang til det dramatiske og sensationelle giver mange gange et forvredet billede af nyheder og problemstillinger. Det går ud over en seriøs debat om nyhederne og problemstillingernes indhold, der hurtigt overtages af en afklarende debat om nyheden og problemstillingens sandhedsværdi.

Et konkret eksempel fra den seneste tid er historien om pigen Carina, der ifølge nyhedsmedierne fejlagtigt var blevet erklæret hjernedød af lægerne forud for en organdonation. Den oplysning var FUP. Hun var ikke blevet erklæret hjernedød. Lægerne havde skønnet, at hun måske var det, men hun havde ikke fået en erklæring på, at hun var det. En væsentlig forskel. Så i den historie er der ikke tale om, at der er nogen, der ved en fejl er blevet erklæret hjernedød.

Netop den form for nyhedsdramatik er med til at skabe en masse unødvendig informationsforvirring, bekymring og frygt blandt borgerne. For er der noget om det?

Der er som oftest altid noget om noget. Men ikke altid i den form og udstrækning, det bliver lanceret – som om.

Nyhedsmedierne konkurrerer meget skarpt om at være de førende med de bedste nyheder. Og medieverdens definition på de bedste nyheder er de mest dramatiske og sensationelle. Det kan give en selvforstærkende effekt, hvor det handler om at lancere alt som dramatik og sensationer – ud fra filosofien om, at det handler om at “overdøve” og overgå de andre.

Men er det i vores interesse som borgere? Tjener nyhedsmedierne vores interesse?

Nej. Som borgere er vi bedst tjent med seriøs og saglig nyhedsinformation. Den overdramatiserede nyhedsinformation, der er på kanten af FAKTA, er konfliktskabende og skaber en masse unødvendige bekymringer, tvivl og mistro. Det stjæler også billedet fra de mere seriøse og saglige informationer og debatter. Det kan vi godt undvære.

Jeg kommer til at tænke på historien om Peter og ulven. Hvor mange gange kan vi tåle at høre: At ulven kommer, når det er FUP – uden at miste evnen til at reagere, hvis det en dag bliver FAKTA? Vi kommer til at mangle ord og sans for alvoren, når der bliver drevet rovdrift på alvoren, med FUP betonet dramatik og sensationslyst.

» Hjernedød, af Ricardt Riis

» Dårlig presseetik skader demokratiet…

2 thoughts on “FUP eller FAKTA?

  1. Har lige set et debatindslag om DR’s dokumentar om pigen Carina på TV2 News.

    Sådan som det her bliver udlagt, så er det drejningen til det generelle om lægers holdning til organdonation på baggrund af en enkeltstående historie, der er problematisk.

    En beskrivelse af et etisk dilemma om organdonation, blev til en debat om lægers ”sult” efter organer til donation. Og det var der ikke dækning for.

    Men det er en drejning, vi ofte oplever i medieverden: Manglen på perspektiv. Så enkeltstående historier bliver drejet til at repræsentere en generel tendens, som der ikke kan siges noget om på så løst et grundlag.

    Like

  2. 20 ledige dagpengemodtagers afslag om jobtilbud på ordinære vilkår indenfor deres fag, er et andet aktuelt eksempel på manglen på perspektiv: » Dagpengemodtagere – takker nej til jobtilbud.

    Det er nu blevet til: At 20 % af ledige dagmodtagere takker nej til ordinære jobtilbud indenfor deres fag.

    Men tallet dækker kun over en referencegruppe på 100 mennesker, over en periode på 18 dage, primært indenfor det ufaglærte arbejdsområde og en geografisk afgrænsning til en københavnsk omegnskommune.

    Statistisk set er det meget ”tyndbenet” og søgt at bygge en generaliseret tendens ud fra så snævert et undersøgelsesgrundlag.

    Like

Skriv en kommentar