Der skal være sammenhæng mellem organisationsform og “ydelse” / “produkt” for at en organisation / virksomhed / sammenhæng kan bevare sin sammenhængskraft, “producere” sit produkt og holde gang i “omsætningen”.
Først må vi se på, hvad folkekirken er for en type “virksomhed” / sammenhæng. Og Folkekirken er det, der kaldes en bevægelse – til sammenligning med en produktionsvirksomhed, en social institution eller konsulentvirksomhed.
Så hvordan hænger folkekirkens overordnede organisationsform og styringsstruktur sammen med at skulle være en bevægelse, hvor bevægelsen skal foregå på individniveau?
Hvilke muligheder og begrænsninger møder bevægelsen på indenfor den eksisterende organisationsform og styringsstruktur?
Er det et spørgsmål om at ændre organisationsformen og styringsstrukturen, beslutnings- og praksiskompetencen eller er det et dialog- og formidlingsproblem?
Der er behov for at afklare disse grundlæggende spørgsmål, når det gælder diskussionerne om folkekirkens videre udvikling. Så der er en fælles erkendelse af, hvilke udviklingstiltag og satsningsområder der er behov for at fokusere på. Som “billedet” ser ud nu, så virker det som om, at der foregår mange forskelligt rettede fokuseringer i de samme diskussioner om folkekirkens fremtid. Det giver et meget uklart “billede” af, hvad der foregår i folkekirken, og hvad der reelt eksisterer af grundlæggende problemstillinger – og hvad der er overeksponerede “enkeltsags” konflikter…
Hvad er grundlæggende problemstillinger – og hvad er “døgnfluer”?
…
» Hvordan staver man til menighedsudvikling?, af Mogens S. Mogensen
» Kirkeforskning, af Jytte Ibsen
» Folkekirken og kristen bevægelse…
…
Pingback: Kan ”løfteparagraffen” bruges til at lovfæste en strukturændring af folkekirken? | Ullas Vinkler...
Pingback: ”Vrangen” ud på kirken? | Ullas Vinkler...