Er tanker farlige?

I hovedet på nogle mennesker kan alle tanker, ideologier og “fikse” ideer blive farlige.

Det er den norske attentatmand Anders Behring Breivik et skræmmende eksempel på.

Der vil som ofte i kølvandet på denne form for ekstreme handlinger opstå en generaliseret afstandstagen til de tanker og ideologier, som attentatmanden bekender sig til. Verdenspressen var lige lovlig hurtigt ude med en fordømmelse af islamiske fundamentalister (Verdens førende aviser tog fejl af massakren) ovenpå den norske massakre, før de fandt ud af – at Anders Behring Breivik ikke havde tilknytning til de muslimske miljøer. Han bekender sig til det højrenationalistiske – og skulle ifølge gårsdagens TV2 nyheder, have kaldt sig selv for kristen fundamentalist.

Det her viser netop, at det ikke er tankerne, ideologierne og de “fikse” ideer – der er det farlige. Alt vil kunne misbruges til at legalisere ekstreme handlinger. Det er menneskers evne til at tolke og opfatte tanker, ideologier og “fikse” ideer i et realistisk perspektiv med respekt for menneskelige realiteter og andre mennesker – der afgør om tanker er farlige eller ej.

Skal vi de ekstreme handlinger til livs, så skal fokus rettes mod de omstændigheder og vilkår, der skaber grobund for ekstremiteter.

2 thoughts on “Er tanker farlige?

 1. Fuldstændig enig!! For mig er det også så tydeligt, at det ikke er tankerne, ideologierne og de “fikse” ideer, der har bragt Anders Behring Breivik derhen ,hvor han er. Det er hele den forestillingsverden, han har bygget op, og den rolle han har tildelt sig selv i den verden. Det er ikke had, der er grundlaget her, men foragt.

  Like

 2. Foragt er nok et meget godt ord.

  Hvis et menneske opbygger en forestillingsverden, hvor andre mennesker reduceres til “rekvisitter” i forestillingen – så er det udtryk for stor foragt / ringeagt for andre mennesker.

  Had er noget, mennesker kan føle til andre mennesker.

  Der er ikke noget af det, der er positivt. Men det er to forskellige ting.

  Bedste hilsner Ulla

  Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s