Kan menneskerettigheder og demokrati repræsentere en tværkulturel sammenhængskraft?

Hvis menneskerettigheder og demokrati skal kunne skabe tværkulturel sammenhængskraft, skal de i princippet være i stand til at repræsentere et alment / universelt menneskesyn, der går på tværs af kulturer, så det er noget, alle uanset identitet og centrale livsværdier er i stand til at “spejle” sig i – uden at det kommer til at fremstå som en modsætning til de universelle “sandheder”, der ellers knytter sig til de forskellige identiteter og centrale livsværdier: Sociale, religiøse, etniske, kønslige mm

Grundbetingelserne for det der kan skabe sammenhængskraft – må være en eller anden form for universel / almenmenneskelig værdi.

Det er det universelle element, der skaber sammenhængskraften.

Inspirationskilde: Karen M. Larsens indlæg: Hijra – en kompleks identitet og rolle

11 thoughts on “Kan menneskerettigheder og demokrati repræsentere en tværkulturel sammenhængskraft?

 1. Helt enig med den forudsætning du stiller op, men jeg stiller mig tvivlende overfor om, at der er sådanne universelle værdier iboende i mennesket. Der er forskellige kulturelle, historiske og økonomiske grunde til, at vi på disse breddegradder er blevet enige om, at alle mennesker har værdi og værdighed. Det handler først og fremmest om et økonomisk og socialt overskud, der gør at vi efterlyser nogen regler, der holder den iboende egoisme i tøjler. Jeg vil meget gerne tro, ja jeg tror, at reformation og evangeliet har en rolle her. Det ville så være et udslag af “common grace”.

  Like

 2. Ulla! Jeg er overbevist om at det universelle knytter os sammen som mennesker og at det universelle liv blomstrer i de forskellige kulturer og i menneskelige relationer, når vi åbner os for det. Vi kan kalde det Helligånden, som fornyer jordens skikkelse og giver sig til kende i apostles sprogunder, her i den kristne kulturkreds.

  Like

 3. Claes – jeg tror også, der findes noget universelt menneskeligt, der i sin væsenskerne er meget smuk og meget god.

  For jeg har altid selv, haft umiddelbart let ved både at se, forstå og relatere mig til det menneskelige hos andre mennesker.

  Bedste hilnser Ulla

  Like

 4. Hvis du kan forstå det: Du er en gammel ånd, en ånd der har levet længe og er nået langt i udvikling. Sådan tolker jeg din evne til at forstå og relatere dig til det menneskelige i andre mennesker.
  Jeg siger det på den måde, fordi jeg tror på andens udvikling gennem flere inkarnationer.

  Like

 5. Joen – med det du skriver, definerer du det menneskeligt universelle som: Alle mennesker er født primitive og egoistiske, – og det er kultur og sociale rammer, der hæver mennesket over det primitive og egoistiske.

  Så må Maslows behovspyramide være universel? I en eller anden form og udgave.

  Hvad med personlighed?

  Bedste hilsner Ulla

  Like

 6. Hej Ulla,

  Jeg synes Maslows behovspyramide lyder rigtig fornuftig, som en generel model over hvordan samfund har udviklet sig i den priviligerede del af verden. Enkeltindivider har udvist stort ædelmod til alle tider, men det kræver en gunstig samfundsudvikling for at overskudsmennesker sætter sig ned og siger, hør vi vil have nogen ordentlige samfundsværdier.

  Like

 7. Måske kunne det være interessant at se på, hvordan priviligerede mennesker i fattige lande tænker. Der er en påfaldende ligegyldighed med elendigheden, som jeg tror bunder i, at de ikke har fået vor tro på, at et menneske har rettigheder fordi det er et menneske. Det er ikke så “politisk korrekt” at sige det idag, men jeg tror altså vi er noget særligt, eller rettere vi er særligt velsignede af vilkårerne.

  Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s